Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Hogyan válasszunk fűnyírót?

Fűnyíró vásárlásakor sok tényezőt érdemes figyelembe vennünk. A kert nagyságát, a terep adottságait, a motor típusát, a meghajtást, fűgyűjtő szükségességét és paramétereit…
Ebben az összefoglalóban segítünk összeszedni a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Benzinmotoros, vagy elektromos?

Ez leginkább a szóban forgó terület méretétől függ. Kisebb területekre (100 m2-ig) elektromos fűnyíró ajánlott. Ez a típus azért jó, mert környezetbarát, nagy fordulatszámának köszönhetően szépen dolgozik és még csendes is. Könnyebb a szerkezete miatt a hölgyek is nehézség nélkül eltolhatják. Persze az elektromos fűnyírónak hátrányai is vannak. Aránylag lassú, a kábel korlátozza a szabad mozgást és munkavégzést, a fűgyűjtője pedig viszonylag kicsi. Fákkal, bokrokkal, virágágyásokkal tarkított kertbe sem igazán valók.

Érdemes benzines fűnyírót venni, ha nagyobb területről van szó. Ez gyorsabb, nagyobb fűgyűjtője van, önjáróval a dombos részek is könnyebben vághatóak. Viszont elég hangos, nehezebb az elektromosnál és a környezetet is károsítja. Erősebb motorja viszont alkalmassá teszi arra, hogy elhanyagoltabb területeken is alkalmazhassuk.

A kert mérete és elrendezése

A kert nagysága és típusa az egyik legfontosabb paraméter, amire ilyenkor gondolnunk kell. Ez alapján kell ugyanis kiválasztani a szükséges vágószélességet, melyet az egyes gépeknél egy táblázatban találhatunk meg. Logikusnak tűnhet minél nagyobb vágószélességű fűnyírót venni a kevesebb munka érdekében, azonban ha egy kertben sok a szűkös, keskeny terület, vagy kisebb csapások vannak, akkor ne ilyet válasszunk. Egy ilyen terepen a szélesen vágó masinák nem hogy megkönnyíteni nem fogják a dolgát, de kifejezetten megnehezítik majd a lavírozást. Nagyobb szabad területek esetén azonban érdemes nagy szélességben dolgozó fűnyírót, vagy fűnyíró traktort venni. A pontos méretekről és ajánlott vágószélességekről a következő pontban esik szó részletesebben.

kertgondozás megfelelő fűnyíróval


A gép mérete

Ez a szempont mi a terület méretén kívül attól is függ, hogy mennyi időt szeretnénk egy alkalommal fűnyírással tölteni. A kicsi, 32-36cm vágásszélességgel rendelkező gépekkel nem érdemes túlságosan nagy területek megdolgozásának nekifutni, mivel nem csak a méretük, hanem teljesítményük is kisebb. Kicsi gyűjtőtartályuk gyakrabb ürítést igényel és értelemszerűen lassabban halad velük a munka, hamarabb elhasználódnak. Legfeljebb 200-300 m2 nagyságú gyepfelületre érdemes megvásárolni ezeket a kisebb modelleket.
Ha közepes méretű területről beszélünk (500 és 600 m2 között), akkor a 40-42 cm-es vágásszélességű gép az ideális megoldás. Nagy gyepfelületek megdolgozására (600-1000 m2) pedig az 51 cm-es vágásszélességű fűnyíró lehet a legjobb döntés.
Fontos, hogy a boltokban általában olcsón kínált damilos vagy acélhuzalos szegélynyírókat NE használjuk nagy terep nyírására, mert nem arra lettek kifejlesztve. Ezek csak kiegészítő munkára, vagyis a járdák és utak menti gyepszegélyek tisztántartására alkalmasak. Legyünk óvatosak, mert a huzalos vágószerkezet nagy kárt tud tenni a kertben lévő fák kéregszövetében.
A fűnyíró méretének kiválasztásánál gondoljunk arra is, hogy a nagyobb munkaszélességgel (40-51 cm) bíró gépeknek jóval nagyobb a súlyuk is, ezért nehezebb tolni őket. Dombos területeken ez különösen megnehezíteni a munkavégzést. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, ha önjáró modellt választunk, mert ennek a típusnak hajtott kerekei vannak, ezzel pedig lényegesen lecsökken a toláshoz szükséges erőkifejtés. Egy ilyen nagy gépnél ez a változtatás mindössze néhány ezer forintos többletárat jelent, a munkavégzés azonban sokkal könnyebbé válik.

Terepadottságok

Ha sok a nehezen hozzáférhető hely, a terep egyenetlen vagy meredek, nagy átmérőjű hátsókerékkel rendelkező fűnyírót érdemes venni.
Amennyiben a terep fákkal, cserjékkel, virágágyásokkal tarkított, fontos szempont lehet a szűk fordulókör és a nagyfokú manőverezhetőség. Ha fűnyíró traktorban gondolkodunk és esetleg emelkedő terep miatt komolyabb vonóerőre van szükség, akkor nagyobb kerekű fűnyírótraktort válasszunk, ha pedig kifejezetten domboldalakon használjuk, akkor mindenképpen túlnyomásos kenésű (nyomó olajzású) motorral felszerelt masinát vegyünk. Ez azért fontos, mert az emelkedőn vagy lejtőn megváltozott gravitációs erő miatt csak az ilyen típusú motor biztosítja a fűnyíró megfelelő olajzását.
Egyenletlen, nagyobb területű gyephez érdemes lengő felfüggesztésű fűnyíró szerkezetet választani. Ez igazodik a talaj formájához, egyenetlenségeihez, így megkönnyíti a munkát.

Mona Lisa fűnyírás
 

Fűgyűjtés, mulcsozás, oldalkidobás

Ma már csak a legritkább esetekben kell gereblyézésre pazarolni az időnket és az energiánkat, hiszen a legtöbb modell rendelkezik fűgyűjtővel. A gyűjtőkosár számtalan előnye közül az egyik leghasznosabb, hogy elkerüljük vele a gyommagvak szétterítését. Segítségével a pollenszétszóródás is csökken, illetve kisebb lesz a veszélye az esetleges kavicsfelverődéseknek, sérüléseknek is.
Amennyiben az adott terület elhanyagoltabb, vagy ritkábban nyírt, válasszunk oldalkihordós típust! Az ilyen terepen a fűnyíró kosár értelemszerűen sokkal hamarabb megtelik és jóval gyakrabban lesz majd szükség ürítésre.
A levágott és összegyűjtött füvet kezelhetjük komposztként is. A legtöbb traktornál már kényelmesen, az ülésből megoldhatjuk a gyűjtőkosár kiürítését.

Ha nem használjuk a fűgyűjtőt, és a levágott füvet nem külön komposztként akarjuk használni, hanem közvetlenül visszajuttatjuk a talajra, akkor beszélünk mulcsozásról. Mulcsozáskor az arra alkalmas gépek a fűnyírás közben levágott füvet többszörösen felaprítják, és az azonnali, természetes trágyaként hasznosul. Ezekben a gépekben a kések és a ház formai kialakítása együttesen légkeverést eredményeznek, így a levágott fű újra és újra visszakerül a késekhez, és ez addig ismétlődik, amíg komposztanyag nem képződik, ami visszahullik a talajra. Ezzel a gyep megóvható a kiszáradástól és növekedik a tápanyag tartalma is.
TIPP: A túlzottan gyakori mulcsozás kerülendő, ugyanis a talajfelszínre visszakerült fű elősegítheti a talajon a filcréteg képződését, amely viszont gátolja a fű oxigénellátását és a napfénytől is elzárja. Mulcsozás alkalmazásánál különösen ajánlott gyepszellőztető illetve gyeplazító gépek használata.
 

Ügyfélszolgálat
Szénási Károly
20/418-47-30

info@kertitop.hu

Személyes átvétel
üzletünkben:

2462 Martonvásár
Kuti András u. 1.
(7-es főút 29-es km)
H - P : 7-17
Szombat: 7-12
Kiemelt gyártók és partnerek

Oleo-Mac

 

Oregon

 

 

Kramp

 

Briggs and Stratton

 

Felco